Therapie of coaching?

Coaching of therapie?

“Hoe werk je?”, “Wat is het verschil tussen coaching en therapie?” Die vragen krijg ik soms van cliënten. Of noem ik ze patiënten? Het één houdt verband met het ander.

Therapie zoekt de oorzaak van een probleem. Eenmaal gevonden, dan neem je die weg. En je bent van je klacht verlost. Simpel, niet? Maar ….. wat als er meerdere oorzaken zijn? Of…. de oorzaak houdt verband met een andere “oorzaak”. Dan is het een doolhof. Daarom riskeert een therapie de zaken te simplificeren. Zo kan de therapeut de oorzaak scherp omlijnen. Een label plakken. Een symptoom krijgt dan ineens alle aandacht. Iets gelijkaardigs zie ik in de geneeskunde. Een etterend letsel kan je oorzakelijk behandelen door de etter weg te nemen. Eenvoudig. Maar bij veel klachten is de oorzaak niet duidelijk. Ook niet na veelvuldige medische onderzoeken. De patiënt en arts/therapeut riskeren op den duur te vechten om die “verdomd (goed verstopte) oorzaak”.

Gelukkig biedt coaching een ander perspectief. Bij coaching zal ik met de cliënt zoeken naar wat hij/zij wil bereiken. Een beter seksleven? Oké. En waarom is dat zo belangrijk voor je? Ik zoek samen naar de motivatie voor een beter seksleven. En als je dan echt een beter seksleven wil, hoe ga je dat dan aanpakken? Coaching gaat dus niet uit van een probleem met oorzaak. Wel van een wens met doel . Dat is een fundamenteel verschil. Ook in de energie tijdens de gesprekken. Ze verlopen leuker en luchtiger, minder problematisch. Oh ja, je bent dus cliënt bij mij 😉

Lezing “Seks & Plezier”

Luchtige lezing over het geheim van fijne seks. Natuurlijk eerst stilstaan bij wat de pret tegenwerkt: seks-negatieve boodschappen in opvoeding, lichaamsbeeld,…. Dan het leuke stuk: de pret verhogen! Talk dirty, fijne soloseks, de speeltjes, communicatie met je partner, vertragen en dieper genieten. Samen nagloeien. 

Workshop “Wat betekent het placebo-effect voor de huisarts?”

Het placebo-effect is een tot de verbeelding sprekend effect in de geneeskunde. Het verfrist onze kijk op alledaagse behandelingen. Groene pillen verminderen pijn beter dan rode pillen. Omdat we dat verwachten. Wat leren klinische dubbelblind studies over het placebo effect? De verwachting op genezing lijkt heel belangrijk. Zit dat tussen de twee oren? Wat is lichamelijk en wat is psychisch? Welke factoren bezorgen de patiënt beterschap? Welke ethische kwesties bij placebo in de arts-patiënt relatie? De donkere kanten van placebo: kwakzalverij of woorden die schade berokkenen. De lichte kant van placebo: maak het open en gebruik de kracht ervan. Vele intrigerende zaken die aanzetten tot reflectie.

Lezing “Pijn: de psyche in de tandarts-stoel”

Pijn is de voornaamste klacht bij de tandarts. Vaak verwachten patiënten dat de tand-behandeling pijn zal doen. Door hun angst voor de tandarts voelen ze meer pijn en stellen afspraken uit. Dat is jammer want dat maakt het herstellen van de tand moeilijker. Hoe kan het anders ? Wat vertelt placebo-onderzoek over pijn en onze psyche ? Hoe kan je pijn verminderen ? Wat kan de tandarts doen ? En wat kan de patiënt doen ?

  • Wat is belangrijk voor gezonde tanden ? Over meer dan poetsen
  • Eerst zien en dan geloven ? Over verwachtingen, suikerpillen en diagnoses
  • Kwakzalverij bij pijn: Over ultrageluid & laserbehandeling
  • Het zit tussen 2 oren: Over het lichaam en de psyche: zijn ze toch één ?
  • Als woorden pijn doen: Over pijnlijke communicatie
  • Als woorden pijn verlichten: Over stoom afblazen, belang van open vragen, voorlichting en ontspanningsoefeningen met autosuggestie

Workshop “Hoe lees ik een wetenschappelijk artikel?”

PubMed, de Amerikaanse medische bibliotheek groeit jaarlijks aan met 1 miljoen artikels. Voor een practicus is het onmogelijk deze stortvloed aan kennis bij te benen. Nochtans kan wetenschappelijk onderzoek helpen om de dagelijkse praktijk te verbeteren. Ook overheden leggen steeds meer nadruk op een evidence-based praktijk. Je kan patiënten beter informeren, diagnoses juister stellen, en behandelingen optimaliseren. In de drukke praktijk is er weinig tijd en leest men noodgedwongen hooguit de conclusies van de publicatie. Of vertrouwt men erop dat bepaalde tijdschriften, organisaties, of medische vertegenwoordigers de juiste informatie geven.

Hoe kan ik uit deze golf aan wetenschappelijke kennis de essentie halen? Hoe lees ik kritisch een artikel? Hoe koppel ik er de juiste conclusies aan? Hoe kan ik snel-lezen zodat ik weet of het de moeite is een artikel te lezen? Wat zijn de belangrijke brokken informatie? Hoe vind ik bruikbare cijfers voor mijn praktijk? Welke vragen kan ik stellen als een medisch vertegenwoordiger studieresultaten presenteert? Wat zijn de goede ideeën in het artikel? Wat zijn toepassingen waar jij aan denkt? Hoe interpreteer ik deze gegevens nu? En vertaal ik ze naar mijn patiënt?

Lezing: “Zin en onzin van zaadlozing-remmers”

Presentatie “Dapoxetine: een schadelijk placebo?”

De European Medicines Agency keurde Dapoxetine, een middel om zaadlozingen uit te stellen, goed. De medicatie is veilig en doeltreffend. Met ons onderzoek wilden we nagaan of klinisch onderzoek dat bevestigt. De presentatie zal schetsen hoe we het onderzoek aanpakten. Hoe we zochten naar de studies die een placebo-pil ter controle gebruikten. Hoe deelnemers, verzorgers en wetenschappelijk personeel dubbelblind waren. We presenteren de resultaten en ongewenste bijwerkingen. Vanuit een klinisch perspectief interpreteren we de resultaten.

Begeleiding bij thesis of paper

Waar kun je hulp in krijgen?

Planning en motivatie (faalangst)
Het aanscherpen van de hoofdvraag
Schrijven van je inleiding
Theoretisch kader
Data-analyse en SPSS
Het structureren van je scriptie of paper
Verbeteren van een afgekeurde scriptie
Het opstellen van het plan van aanpak
Opstellen van een onderzoeksplan
Het zoeken en ordenen van literatuur
De onderzoeksmethode
Resultaten en conclusie
Verdedigen en presenteren van je scriptie / paper
Scriptie-scan, waar liggen de pijnpunten?

Praktisch

Veel kan online via een gedeelde Google Drive. Via opmerkingen werken we samen aan de opdracht. Je koopt credits die ik omzet in tijd. Via een logboek zie je wat en hoeveel tijd (credits) ik besteed aan je thesis. Voor sommige zaken spreken we beter af, eventueel via Skype. 

Workshop “Bespreken seksuele problemen voor de huisarts”

Seks. En de gevolgen op de relatie. Een onderwerp dat vaak gepaard gaat met schaamte of taboe. Bij de patiënt én de arts. Het zorgt ervoor dat veel problemen niet aangepakt worden . Zo kunnen ze verergeren en leiden tot bijkomende problemen. Daar wil deze workshop wat aan doen!

Hoe op een effectieve, open en respectvolle manier seksualiteit bespreken met de patiënt?  Ook bij mensen uit een andere cultuur.