Diepere zelf, het onbewuste

Met het diepere zelf bedoel ik de minder bewuste lagen van onze ‘geest’. Onze geest zit in de hersenen. De hersenen bestaan uit een énorme hoeveelheid zenuwcellen (neuronen). Deze neuronen zijn met elkaar verbonden op meerdere plaatsen tegelijk. Zo ontstaat een keten van parallel verbonden neuronen. Deze parallelle bouw zorgt ervoor dat het verwerken van informatie razendsnel kan gebeuren. Zo snel dat het grootste deel onbewust gebeurt. Dat is maar goed ook, want het zou niet leefbaar zijn om bij alles bewust te moeten verwerken. Het zou ook ontzettend traag verlopen. Onze hersenen vormen dus een hyperassociatief parallel kennissysteem.

Door de Freudiaanse psychoanalyse is het onbewuste een beladen term. Het roept herinneren op van een donkere ondoorgrondelijke plek vol met seksuele driften en verdrongen verlangens. Dit is niet het onbewuste zoals ik het zie. Ik spreek liever over het diepere zelf (onze minder bewuste lagen in de hersenen).

Het leren communiceren met het diepere zelf vormt een belangrijke stap tot ‘genezing’ in de brede zin. Immers is het belangrijk je bewuste gedachten en / of doelen in overeenstemming te brengen met je minder bewuste gedachten / doelen. Als alles meer op één lijn ligt ervaar je meer kracht / energie in jezelf. Dit op één lijn brengen, het in harmonie brengen van bewust en onbewust zorgt voor ‘heling’ . Heling in de zin van heel – maken, één maken. Deze eenheid zie je ook terug in mind-body geneeskunde: geest en lichaam is één, bewust en onbewust is één.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *