Te snel klaarkomen (Vroegtijdig orgasme)

Soms kom je snel klaar en is het geen probleem. Als je regelmatig te snel klaar komt, kan het vervelend worden. Ook kan je partner de seks onbevredigend vinden door de ‘korte beurt’. Misschien kamp je met voortijdige zaadlozing. Gelukkig is dit meestal makkelijk op te lossen.

> Hoe los ik mijn probleem op ?

te-snel-klaarkomen

Heb ik het ?  Gemiddeld vrijen koppels 15 minuten. Er zijn ook koppels zijn die kort of juist lang vrijen. Er staat geen tijd op een goede vrijbeurt, zolang je het maar leuk vindt. Beantwoord voor jezelf deze vragen: Kom je klaar bij seksuele stimulatie voor, tijdens of na de penetratie ? Gebeurt het orgasme voordat je het wil ?

Het is een vaak voorkomende seksuele klacht bij de man. Volgens een studie kwamen 28.5% van de mannen voortijdig klaar tijdens het afgelopen jaar . Andere studies zeggen dat dit cijfer (3%) veel lager ligt.

Oorzaak van te snel klaarkomen

Mannen lossen graag problemen op. Al snel zoekt hij de oorzaak.Hij consulteert meestal eerst een uroloog. Deze specialist-arts doet een volledig onderzoek, d.w.z. van de penis, blaas en urinewegen. Meestal wordt geen lichamelijke oorzaak gevonden.
Advies: Beter kan je met je klacht eerst langs de seksuoloog of huisarts.

Uit studies blijkt dat serotonine (een hersen – hormoon) betrokken is bij seksuele problemen. Naast allerlei andere factoren speelt serotonine dus ook een rol bij het orgasme. Hoe dit juist zit weet niemand. Er is geen enkel bewijs dat een teveel of juist een tekort aan serotonine een vroegtijdige zaadlozing veroorzaakt. Een onevenwicht van het hersenhormoon serotonine blijft dus een theorie.

Vaak is er geen duidelijke oorzaak. Wel is duidelijk dat de psyche een belangrijke invloed heeft op het orgasme. Verlies dus niet langer tijd met de vraag of het voortijdig klaarkomen lichamelijk of psychisch is. De oorzaak van een vroegtijdige zaadlozing ligt in een samenspel van lichamelijke en psychologische factoren. De meeste hiervan zijn onbewust.

Let op met anti-depressiva

Dapoxetine, prozac, paroxetine e.a. zijn antidepressiva (een zogenaamde Selectieve Serotonine Re-uptake Inhibitor of SSRI) die inwerken ter hoogte van de hersenen. Het zorgt ervoor dat de hoeveelheid serotonine in de hersenen stijgt. Hierdoor zou men zich beter voelen. Antidepressiva hebben ook vele nevenwerkingen: één daarvan is het verminderen van seksuele lust. Vandaar dat sommige artsen antidepressiva voorschrijven als ‘behandeling’ voor te snel klaarkomen.

Artsen zien vaak serotonine als de oorzaak van voortijdig klaarkomen. Minder serotonine kan echter ook het gevolg zijn van een andere oorzaak (die niet direct te maken heeft met het te snel klaarkomen)! De meeste mannen voelen enig beterschap als ze een antidepressivum slikken. Het nadeel is dat je dagelijks en levenslang vastzit aan dit pilletje, want van zodra je stopt verhoogt de kans dat je terug te snel klaarkomt. Het pilletje geneest dus niet, jammer genoeg. Ook is het nemen van een antidepressivum voor mannen geen leuk vooruitzicht.

Wetenschap toont aan dat de werking van antidepressiva berust op placebo. Het werkt omdat je verwacht dat het werkt. Placebo is autosuggestie omdat je denkt een echte pil te nemen. Maar het is bedrog. Er zit enkel suiker in het placebo-pilletje. Het is veel beter autosuggestie op een directe, eerlijke manier te gebruiken. Is het dan allemaal psychisch? Welnee, ook placebo-effecten kunnen aangetoond worden in de hersenen (het lichaam). Voortijdig klaarkomen is iets van  lichaam én geest. Ons eigen onderzoek toont aan dat Dapoxetine, op de markt als Priligy niet beter werkt dan een suikerpil. Het komt wel mét nevenwerkingen zoals duizeligheid, hoofdpijn en een ziekerig gevoel.

Conclusie: de oorzaak en behandeling van voortijdig klaarkomen staat wetenschappelijk niet vast. Wees dus kritisch t.o.v. mooie verhalen, ook als die van een man in witte jas komen …

Adviezen als je te snel klaarkomt

Samen met een seksuoloog is te snel klaarkomen vaak eenvoudig op te lossen. Meestal volstaan 5 gesprekken. Soms is er al na één gesprek beterschap.
Maak hiervoor een afspraak.

Wat kan je zelf doen ?

Autosuggestie

  • Sta open voor de symbolische betekenis. Als te snel klaarkomen een boodschap is van je diepere ik, wat wil het je dan vertellen ?
    Moeten ook andere dingen in je leven snel gaan ? Te snel ? Is er nog tijd om tijd te hebben ?
  • Geniet van al het seksuele, niet enkel de daad. Zo raakt de coïtus minder datgene waar alles op den duur op gefixeerd raakt.
  • Leer samen genieten van seksualiteit: Wat verschaft genot bij jou, wat bij je partner ?
  • Wat betekent seksualiteit voor jou ?
  • Gebruik je de eigen innerlijke kracht om meer controle te krijgen op je orgasme.

Start en stop methode

Een lichamelijke rechttoe – rechtaan methode is de ‘start en stop methode’: je stimuleert de penis totdat je bijna klaarkomt, dan stop je met stimuleren. Je laat de opwinding teruglopen totdat de penis wat verslapt. Daarna begin je opnieuw. Dit doe je driemaal. Oefen een tijdje solo en later ook met je partner erbij.

Knijptechniek

Jijzelf of partner knijpt op het moment dat het hoogtepunt nadert stevig in de overgang tussen eikel en penis-schacht. Doe dit voldoende lang (meestal een 5 tal seconden) totdat je voelt dat de opwinding wegebt.

Oefen met intimiteit, ontdek het plezier van elkaars lijf

Intimiteits-oefeningen leggen de aandacht bij alles wat opwindend is, niet alleen ‘de daad’. Er komt ruimte vrij voor intimiteit en strelen. Masseer elkaar zonder de erogene zones te raken. Daarna kan je elkaar met de handen stimuleren zonder penetratie. Een volgende keer mag dit mét klaarkomen. Tenslotte mag ook coïtus.

Verdovende crémes

Er zijn speciale crèmes die zouden helpen als je te snel klaarkomt. Ze verdoven en zorgen dat je eikel even minder gevoelig wordt. Hierdoor zal je niet te snel klaarkomen.
Voorbeelden van zo’n verdovende zalf is Emla crème, Severance-secret (SS) cream. Er is onvoldoende bewijs dat deze crèmes je helpen en dat ze veilig zijn. Waarschijnlijk werken ze als een placebo. Het werkt zolang je erin gelooft.

Synoniemen: premature ejaculatie / ejaculatio praecox / voortijdige zaaduitstorting / vroegtijdig orgasme / PE

Laat hieronder weten wat bij jou hielp. Deel dit artikel via Facebook of stuur een korte Twitter. Samen zorgen we dat iedereen kan genieten van seks. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *