Therapie of coaching?

“Hoe werk je?”, “Wat is het verschil tussen coaching en therapie?” Die vragen krijg ik soms van cliënten. Of noem ik ze patiënten? Het één houdt verband met het ander.

Therapie zoekt de oorzaak van een probleem. Eenmaal gevonden, dan neem je die weg. En je bent van je klacht verlost. Simpel, niet? Maar ….. wat als er meerdere oorzaken zijn? Of…. de oorzaak houdt verband met een andere “oorzaak”. Dan is het een doolhof. Daarom riskeert een therapie de zaken te simplificeren. Zo kan de therapeut de oorzaak scherp omlijnen. Een label plakken. Een symptoom krijgt dan ineens alle aandacht. Iets gelijkaardigs zie ik in de geneeskunde. Een etterend letsel kan je oorzakelijk behandelen door de etter weg te nemen. Eenvoudig. Maar bij veel klachten is de oorzaak niet duidelijk. Ook niet na veelvuldige medische onderzoeken. De patiënt en arts/therapeut riskeren op den duur te vechten om die “verdomd (goed verstopte) oorzaak”.

Gelukkig biedt coaching een ander perspectief. Bij coaching zal ik met de cliënt zoeken naar wat hij/zij wil bereiken. Een beter seksleven? Oké. En waarom is dat zo belangrijk voor je? Ik zoek samen naar de motivatie voor een beter seksleven. En als je dan echt een beter seksleven wil, hoe ga je dat dan aanpakken? Coaching gaat dus niet uit van een probleem met oorzaak. Wel van een wens met doel . Dat is een fundamenteel verschil. Ook in de energie tijdens de gesprekken. Ze verlopen leuker en luchtiger, minder problematisch. Oh ja, je bent dus cliënt bij mij 😉

Geef een reactie